Ihastu 1940–1960-lukujen muotoiluun Sinkassa

Ihastu 1940–1960-lukujen muotoiluun Sinkassa

Olof Ottelin (1917–1971) suunnitteli käytännöllisiä ja kauniita kalusteita ja tiloja, luoden pehmeitä muotoja vastapainoksi maailman kovuudelle. Näyttely esittelee laajasti Ottelinin huonekaluja, sisustuskohteita ja -filosofiaa piirtäen samalla kuva ajasta ja ihmisestä – lempeästi kodin ja elämän läpi katsottuna.

Kolme puista tuolia, joissa on siniset kangasosat.
Olof Ottelin, Nordika-tuolit, 1960-luvun loppu. Kuva Christian Jakowleff.

Olof Ottelin oli taitava nikkari ja piirtäjä lapsena, mistä kummunnut innostus johti hänet huonekalupiirustuksen opintoihin Taideteollisuuskeskuskouluun. Valmistumisensa jälkeen Ottelin loi ansioituneen ja monipuolisen uran sisustusarkkitehtina alan vasta hakiessa muotoaan jälleenrakennusajan Suomessa.

Elämäntyönsä Ottelin teki Stockmannin sisustusosastojen taiteellisena johtajana ja Keravan Puusepäntehtaan pääsuunnittelijana. Aikalaisille Ottelin oli tuttu myös radio- ja televisiopersoonana, joka tarjosi hyödyllisiä sisustusvinkkejä suomalaisiin koteihin tavallisten ihmisten pulmia ymmärtäen.

Ottelinin muotoilufilosofia oli leikkisä, ihmisläheinen ja lempeä. Inspiraation lähteinä toimivat usein hänen omat lapsensa ja hän suunnittelikin myös leluja ja lapsille tarkoitettuja huonekaluja. Suunnittelutyönsä ohella Ottelin opittiin tuntemaan taitavana piirtäjänä ja kuvittajana, joka lämmin pilke silmäkulmassaan tarkkaili osuvasti sekä politiikkaa, kulttuuria että ajan trendejä.

Näyttelystä löytyy myös yleisölle avoin piirustuspöytä, jonka äärellä voi kokeilla piirtelyä Ottelinin inspiroimana. Piirtämiseen on tarjolla opastusta la 11.3. klo 13–15 kuvittaja Erik Solinin ohjaamassa työpajassa.

Taide- ja museokeskus Sinkka

Keravan Taide- ja museokeskus Sinkan vaihtuvissa näyttelyissä esitellään ajankohtaista taidetta, muotoilun historiaa ja keravalaista menneisyyttä. Näyttelyiden lisäksi Sinkka tarjoilee monipuolisia kulttuuritapahtumia, opastettuja kierroksia, konsertteja ja luentoja. Sinkassa voi myös nauttia pienen kahvion ja museokaupan tarjonnasta.

Lisätiedot

Sinkka on avoinna ti–su. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. Liput 8/5 €, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ilmainen sisäänpääsy kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Olof Ottelin – Sisustusarkkitehti ja muotoilija -näyttely on avoinna 1.2.–16.4.2023. Tiedot yleisöopastusten ajankohdista ja muusta oheisohjelmasta löydät Sinkan verkkosivuilta.

Tilattavat opastukset alk. 30€ + sisäänpääsymaksu. Opastus varataan etukäteen sähköpostitse sinkka@kerava.fi tai puhelimitse 040 318 4300. 

Lisätiedot www.sinkka.fi