Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa

Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa

Ateljee. Asunto. Pohjoisesta tasaisena siivilöityvä valo. Työrauha. Taiteilijatoverit. Järvenpään Riihitielle valmistui vuonna 1967 Kirmo Mikkolan (1934–1986) suunnittelema ateljeerivitalo viidelle taiteilijaperheelle.

Taloon muuttivat taidemaalari Tor Arne, taiteilijapariskunnat Outi Ikkala ja Seppo Kärkkäinen sekä Anna-Maria ja Paul Osipow, kuvataiteilija Antti Vuori sekä arkkitehti Erkki Colliander perheineen. 1970-luvun loppupuolella taloon asettautui seuraava sukupolvi, Taideteollisessa korkeakoulussa opiskelleiden graafikoiden ja kuvittajien joukko Soile Apajalahti, Hannu Hyrske sekä Kristiina Louhi perheineen.

Näyttelyssä on esillä talossa asuneiden taiteilijoiden teoksia: maalauksia, veistoksia, keramiikkaa, grafiikkaa ja kuvitustaidetta sekä taiteilijoiden työvälineitä. Harvoin nähdyt valokuvat avaavat ovia taiteilijoiden työhuoneisiin ja modernin taiteilijatalon arkkitehtuuriin. Riihitien ateljeerivitalo on rakennettu taiteen tekemistä varten. Tärkeä asia on ollut työrauha, mutta toisaalta yhteisö tarjosi apua, kun sitä tarvittiin. Millaiset edellytykset talo ja ympäristö ovat tarjonneet luovuudelle? Taide ei synny tyhjiössä, vaan tilassa. Näyttely on esillä Järvenpään taidemuseossa ja se pohjaa Riihitien ateljeerivitalon asukkaiden haastatteluihin keväällä 2022.

Järvenpään taidemuseo

Järvenpään taidemuseossa on esillä monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden, joissa on esillä kokoelmataiteilijoiden taiteen lisäksi myös muiden taiteilijoiden töitä. Näyttelyihin liittyy aina laaja oheisohjelma työpajoineen, luentoineen ja konsertteineen. Järvenpään taidemuseon kokoelmat koostuvat Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Venny Soldan-Brofeldtin ja Eero Järnefeltin töistä.

Lisätiedot

Näyttely Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa 26.2.2023 saakka.

Järvenpään taidemuseo on avoinna touko-elokuussa ti-su, syys-huhtikuussa ke-su. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.

Liput 9/8/4 €, Museokortilla, Kaikukortilla ja alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmäopastusten hinta 50 € + sisäänpääsymaksut. Opastus varataan etukäteen sähköpostitse taidemuseo@jarvenpaa.fi tai puhelimitse 0403153881.

Lisätiedot www.jarvenpaantaidemuseo.fi