Kytketty kaupunki, kätketty taide? Vieraileva mediataiteilija Stanza ja Järvenpään kaupungin taidekokoelma

Koe digiajan pulssi Järvenpään taidemuseossa 6.1.2022 saakka

Kytketty kaupunki, kätketty taide? näyttelyssä nähdään brittiläisen mediataiteilija Stanzan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Samalla esitellään Järvenpään kaupungin julkista taidetta ja tutkitaan kaupunkikuvan muutosta.

Stanza täyttää Järvenpään taidemuseon installaatioilla ja teoksilla, jotka kysyvät millainen on kokemus digitaalisen ajan kaupungista. Millaisia maisemia teknologia piirtää ympärillemme? Millaisia jälkiä jätämme ympäristöömme? Millaisia jälkiä teknologia jättää meihin?

”Kytketty kaupunki”

Stanza on kansainvälisesti palkittu Lontoossa toimiva mediataiteilija. Hän aloitti uransa 1980-luvulla ja on ollut mukana lukuisissa näyttelyissä aina Venetsian Biennaalista Tate Britainiin. Stanzan näyttely järjestetään Järvenpäässä osana kaupungin 70-vuotisjuhlavuotta.

Stanza luo audiovisuaalisia installaatioita ja käyttää teostensa materiaalina mm. tekoälyä, dataa, virtapiirejä, kaiuttimia, kaapeleita ja näyttöjä. Stanza antaa tiedolle visuaalisen muodon, välillä dystooppisen spektaakkelin muodossa, välillä runollisesti.

Installaatiossa “Kohtalon kone” (The Nemesis Machine) virtapiirit, johdot ja mikrosirut muodostavat alati sykkivän kaupungin spektaakkelin, joka valvoo, mittaa ja välittää tietoa. Installaatio kerää langattomien antureiden avulla reaaliaikaista tietoa valosaasteesta, lämpötilasta ja kosteudesta.

Kuka valvoo?

Stanzan digitaaliset taideteokset muodostavat datakaupunkeja ja reaaliaikaisia performatiivisia kokemuksia. “Elävät maisemat” (Living Landscapes) teossarjaansa hän on suunnitellut Järvenpäähän kytkeytyviä, paikkasidonnaisia teoksia. Teokset osoittavat, kuinka teknologia kytkeytyy osaksi jokapäiväistä olemistamme. Mitä tapahtuu, kun taideteos sieppaa ympäröivän alueen wifi -signaalit ja tulkitsee ne reaaliaikaisena teknologisena maisemana? Keitä datan kerääminen palvelee ja kuka valvoo ketä?

Stanzan audiovisuaaliset installaatiot saavat rinnalleen Kytketty kaupunki, kätketty taide -näyttelyssä julkista taidetta eri puolilta Järvenpään kaupunkitilaa. Nyt nähtävään näyttelykokonaisuuteen on valikoitu teoksia paikoista, jotka piirtävät elävän ja muuttuvan kartan Järvenpäästä taiteen välityksellä. Taidetta löytyy ”kätkettynä” esimerkiksi kouluihin. Näyttely tuo näkyväksi taiteen keskellä kaupunkilaisten arkea, ja kysyy, miten taide ja teknologia muuttavat kokemustamme kaupunkitilasta.

”Kätketty taide” – Millaisen kuvan julkinen taide piirtää kaupungista?

Stanzan näyttely vie katsojat nykypäivän ja jopa tulevaisuuden kaupunkeihin, mutta näyttelyn toinen puoli peilaa teemaa historiallisesta näkökulmasta. Kaupunkien olemukseen kuuluu jatkuva muutos, kerrostumat ja uuden rakentuminen vanhan päälle. Miten Järvenpää syntyi? ”Kätketty taide” luo katsauksen Järvenpään kaupungin rakentumiseen 1950-luvulla. Järvenpään historiaa ja rakentumista esitellään vanhoin valokuvin ja filmein sekä tarkastellaan, miltä Järvenpää näyttää julkisen taiteen kokoelmaan kuuluvissa taideteoksissa. Mukana on myös julkisen taidekokoelman helmiä, kuten Sam Vannin ja Jorma Hautalan grafiikkaa. Kolmas osio kertoo taiteesta, jota löytyy kaupungilta. Julkisen taiteen olemukseen kuuluu se, että se on sijoitettuna sinne, missä ihmiset elävät arkeaan. Lähde siis tutustumaan taiteeseen julkisessa tilassa!