Pohdi luontokadon teemoja taidenäyttelyssä

Pohdi luontokadon teemoja taidenäyttelyssä

Ihminen sekä vaalii, viihtyy ja kasvattaa, mutta myös tuhoaa, muuttaa ja kadottaa. Ihmisille ja kuoriaisille – Puutarhan salaisuus näyttely kurkistaa myös puutarhan salatumpiin osiin, mullan alle, hyönteisiin, ja ihmisen ja luonnon suhteeseen.

Näyttelyssä nähdään puutarha-aiheisia teoksia rakastetuilta Suomen taiteen kultakauden ajan taiteilijoilta sekä aivan uusia teoksia kolmelta suomalaiselta nykytaiteilijalta. Näyttelyssä yhdistyvät puutarhojen kauneus ja nykypäivän luontokadon teemat.

Taiteilija Liisa Hilasvuori (s. 1981) luo installaatioita ja veistoksia keramiikasta. Häviäjien joukkue (2020/2022) installaatiossa hyönteisten keraamiset kasvot lähestyvät katsojaa seinästä ja installaatiossa Kirjanpainajat (2020/2022) kuoriaiset ovat kaivertaneet pöytälankkuihin kirjoitustaan ja tuhonneet kirjaa, ihmisen kulttuuria.

Hilasvuoren teokset tekevät näkyväksi pienen mittakaavan, hyönteisten maailman, josta koko ekosysteemimme on riippuvainen. Teokset herättävät kysymyksiä ihmisen ja luonnon valtasuhteista, luontokadosta ja ilmastokriisin aikakaudestamme.

Taiteilija Pasi Rauhalalta (s. 1978) nähdään tuore mediataideteos Eero Was Here (2022), jossa nähdään Rauhalan kuvitelma siitä, mitä on saattanut tapahtua ennen Eero Järnefeltin teoksen Kukkivaa kesää (1918) syntyä. Millaisia jälkiä elämä jättää maisemiin, vaikka ihmisiä ei näy? .

Taiteilija Tamara Piilolalta (s. 1977) nähdään suurikokoisia maalauksia, jotka luovat portteja luontoon, unohdettuihin ja villiintyneisiin puutarhoihin, kasvien vehreyteen ja voimaan, puutarhojen vesiaiheisiin.

Järvenpään taidemuseo

Järvenpään taidemuseossa on esillä monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden, joissa on esillä kokoelmataiteilijoiden taiteen lisäksi myös muiden taiteilijoiden töitä. Näyttelyihin liittyy aina laaja oheisohjelma työpajoineen, luentoineen ja konsertteineen. Järvenpään taidemuseon kokoelmat koostuvat Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Venny Soldan-Brofeldtin ja Eero Järnefeltin töistä.

Lisätiedot

Näyttely Ihmisille ja kuoriaisille – Puutarhan salaisuus on esillä Järvenpään taidemuseolla 28.8. 2022 saakka.

Järvenpään taidemuseo on avoinna touko-elokuussa ti-su, syys-huhtikuussa ke-su. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.

Liput 9/8/4 €, Museokortilla, Kaikukortilla ja alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmäopastusten hinta 50 € + sisäänpääsymaksut. Opastus varataan etukäteen sähköpostitse taidemuseo@jarvenpaa.fi tai puhelimitse 0403153881.

www.jarvenpaantaidemuseo.fi