Sinkassa Olof Ottelin – Sisustusarkkitehti ja muotoilija

Sinkassa Olof Ottelin – Sisustusarkkitehti ja muotoilija

Olof Ottelin (1917–1971) oli maineikas sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija jälleenrakennusaikana, jolloin sisustusarkkitehtuuri vasta etsi muotoaan nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa. Huonekalukokoelmiin, arkistotutkimukseen ja sukuarkiston aineistoon perustuva näyttely esittelee Ottelinin elämäntyötä ennennäkemättömän laajasti.

Lähikuva puisesta tuolista, jossa on punainen kangaspäällysteinen istuinosa.
Olof Ottelinin 1952 suunnittelema Status-tuoli, kuva Christian Jakowleff.

Olof Ottelin loi ansioituneen uran suunnittelijana, erityisesti Stockmannin sisustusosaston taiteellisena johtajana. Hän suunnitteli laajalti sisustuksia ja huonekaluja sekä julkikohteisiin että kotien käyttöön. Tunnetuin jäljellä oleva sisustussuunnittelu on Svenska Handelshögsskolan Helsingissä, jonne Ottelin muotoili ikonisen Status-tuolinsa.

Puu oli Ottelinille tärkein ja ainoa materiaali, jota hän käytti kekseliäisiin ja hienostuneisiin huonekaluihinsa, jotka valmistettiin Keravan Puusepäntehtaalla.

Ottelin suunnitteli myös merkittävän määrän leluja ja lapsille tarkoitettuja huonekaluja. Suunnittelutyönsä ohella hänet opittiin tuntemaan taitavana piirtäjänä ja kuvittajana, joka lämmin pilke silmäkulmassaan tarkkaili osuvasti sekä politiikkaa, kulttuuria että ajan trendejä.

Näyttelyssä ovat esillä Ottelinin suunnittelutyön helmet niin Sinkan, Ottelin-suvun kuin keräilijöiden kokoelmista. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Ottelinin tuotantoa esittelevä teos Olof Ottelin. Sisustusarkkitehdin muoto (Arkkitehtuurimuseo, 2023) ja aihetta avataan myös Sinkassa pidettävillä luennoilla.

Taide- ja museokeskus Sinkka

Keravan Taide- ja museokeskus Sinkan vaihtuvissa näyttelyissä esitellään ajankohtaista taidetta, muotoilun historiaa ja keravalaista menneisyyttä. Näyttelyiden lisäksi Sinkka tarjoilee monipuolisia kulttuuritapahtumia, opastettuja kierroksia, konsertteja ja luentoja. Sinkassa voi myös nauttia pienen kahvion ja museokaupan tarjonnasta.

Lisätiedot

Sinkka on avoinna ti–su. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. Liput 8/5 €, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ilmainen sisäänpääsy kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Olof Ottelin – Sisustusarkkitehti ja muotoilija -näyttely on avoinna 1.2.–16.4.2023. Tiedot luentojen ja yleisöopastusten ajankohdista sekä muusta oheisohjelmasta löydät Sinkan verkkosivuilta.

Tilattavat opastukset alk. 30€ + sisäänpääsymaksu. Opastus varataan etukäteen sähköpostitse sinkka@kerava.fi tai puhelimitse 040 318 4300.

Lisätiedot www.sinkka.fi