Sinkassa Pohjoinen myriadi

Sinkassa Pohjoinen myriadi 

Pohjoinen myriadi levittäytyy katsojan ympärille kuin tunturilta avautuva maisema tai hiljaa soiva avaruus. Näyttelyn pääosassa ovat nykytaiteen kärkinimiin kuuluvan Kirsi Kaulasen laserleikatut teräsveistokset.

Lähikuva metallisesta taideteoksesta, joka heijastaa ympärilleen koristeellisia varjoja.
Kirsi Kaulanen, Pohjoinen myriadi, 2022, kiiltohehkutettu ruostumaton teräs, valo. Yksityiskohta. Kuva Jussi Tiainen.

Seinälle, kattoon ja lattialle levittäytyvät Kirsi Kaulasen veistokset ovat kuin eläviä organismeja tai tuntemattomia universumeja. Teräksestä kimpoavat valonsäteet ja seinillä häilyvän varjojen maailman on luonut valaistussuunnittelija Sara Leino. Pohjakerroksen avaruudellisen äänimaiseman on toteuttanut säveltäjä, muusikko Lauri Porra.

Juuriltaan Kolarin Äkäslompolosta, seitsemän tunturin kylästä olevan Kaulasen taiteessa kaikki palautuu luontoon. Mukana on huoli luonnon monimuotoisuuden häviämisestä, mutta kyse on myös kauneudesta, haltioitumisesta ja jaetusta kohtalosta.

Muinaissuomalaisessa kulttuurissa ihminen, luonto ja universumi olivat yhtä. Maailmankaikkeuden uskottiin lepäävän valtavan maailmanpylvään, Sammaksen varassa. Kaulanen rakentaa näyttelytilaa hallitsevan maailmanpylvään puusta.

Puuta on myös kohdun lailla suojaava Olotila, jonka äänimaailma on syntynyt yhteistyössä äänisuunnittelija, lyömäsoitintaiteilija Teho Majamäen kanssa. 

Kokonaisvaltaiset teokset kutsuvat astumaan pois arjesta ja keskittymään läsnäoloon juuri tässä hetkessä.

Taide- ja museokeskus Sinkka

Keravan Taide- ja museokeskus Sinkan vaihtuvissa näyttelyissä esitellään ajankohtaista taidetta, muotoilun historiaa ja keravalaista menneisyyttä. Näyttelyiden lisäksi Sinkka tarjoilee monipuolisia kulttuuritapahtumia, opastettuja kierroksia, konsertteja ja luentoja. Sinkassa voi myös nauttia pienen kahvion ja museokaupan tarjonnasta.

Lisätiedot

Sinkka on avoinna ti–su. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. Liput 8/5 €, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ilmainen sisäänpääsy kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Pohjoinen myriadi -näyttely on avoinna 1.10.2022–8.1.2023. Tiedot yleisöopastusten ajankohdista ja muusta oheisohjelmasta löydät Sinkan verkkosivuilta.

Tilattavat opastukset alk. 30€ + sisäänpääsymaksu. Opastus varataan etukäteen sähköpostitse sinkka@kerava.fi tai puhelimitse 040 318 4300.

Lisätiedot www.sinkka.fi