Helena Tynell: Rakkaudesta lasiin – ja valoon

Helena Tynell: Rakkaudesta lasiin – ja valoon

Taiteilijakoti Erkkolan näyttely Helena Tynell: Rakkaudesta lasiin – ja valoon esittelee lasimuotoilija Helena Tynellin elämää ja teoksia 28.5.2023 asti.

Taiteilijakoti Erkkolan kevään näyttely tarjoaa harvinaisen tilaisuuden nähdä lasimuotoilija Helena Tynellin teoksia Suomen lasimuseon kokoelmista. Helena Tynell (1918–2016) teki varhaisimmat teoksensa muotoilijana välittömästi sotien jälkeen. Suurin osa Tynellin urasta on ollut lasin parissa Riihimäen Lasi Oy:llä 30 vuotta vuodesta 1946 alkaen. Viimeiset vuodet hän työskenteli Saksassa valaisinsuunnittelijana ja lasitaiteilijana. Tynellin tunnetuimpia lasiteoksia on maljakko Aurinkopullo (1964–74), joka on edelleen suosittu keräilykohde.

”Helena Tynell: Rakkaudesta lasiin – ja valoon” -näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Lasimuseon kanssa.

Helena Tynell asui Tuusulan Rusutjärvellä vuodesta 1966 alkaen perheensä kanssa. Hänen puolisonsa Paavo Tynell oli tunnettu valaisinsuunnittelija Taito Oy:ssä, jossa Helena Turpeinen tutustui tulevaan mieheensä uransa alussa. Ateneumin Taideteollisuuskeskuskoulussa suoritettujen opintojen jälkeen Helena Tynell suunnitteli aluksi keramiikkaa ja huonekaluja 1940-luvun alussa.

Tynell työskenteli Riihimäen Lasissa vuodesta 1946 suunnitellen taidelasin lisäksi käyttölasistoja. Marraskuussa 1976 sammuivat Riihimäellä taide- ja käyttölasia valmistavan tehtaan uunit, jolloin myös suunnittelijoiden työsuhteet päättyivät.

Erkkola

Erkkola on runoilija J. H. Erkon (1849–1906) vuonna 1902 valmistunut taiteilijakoti ja nykyinen museokohde Tuusulan Rantatiellä. Kansallisromanttisen hirsihuvilan on suunnitellut Pekka ja Antti Halonen. Erkkolan naapurissa sijaitsee Aleksis Kiven kuolinmökki, joka on avoinna yleisölle kesäkaudella.

Lisätiedot

Taiteilijakoti Erkkola on avoinna touko-elokuussa tisu ja syysjoulukuussa kesu. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. 

Liput 6/4/2 €, Museokortti, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. 

Erikseen tilattavat opastukset 40€ + sisäänpääsymaksu. Opastusten varaus etukäteen sähköpostitse erkkola@tuusula.fi tai puhelimitse 040 314 3471.
Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 15.

Lisätiedot www.erkkola.fi