Täällä jossain Erkkolassa

Täällä jossain Erkkolassa

Taiteilijakoti Erkkolan näyttely Onni yksillä – kirjailijakohtaloita esittelee kirjailijamuotokuvia ja kuvituksia L. Onevasta ja Eino Leinosta aina Saima Harmajaan ja Mika Waltariin asti 11.12.2022 saakka.

Taiteilijakoti Erkkolan Onni yksillä – kirjailijakohtaloita -näyttelyssä esitellään kirjailijoita Aleksis Kivestä 1920-luvun Tulenkantajiin ja modernisteihin kuten Mika Waltariin ja Saima Harmajaan asti. Lisäksi näyttelyssä on esillä kirjailijoista tehtyjä muotokuvia sekä kirjojen kuvituksia. Näyttely juhlistaa teemavuotta Minä elän! – Aleksis Kiven kuolemasta 150 vuotta.

Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki Rantatien varrella Tuusulassa on kiehtonut useita Erkkolan syksyn näyttelyn kirjailijoita. Runoilija J. H. Erkko rakennutti oman kotinsa vastapäätä Kiven viimeistä asuinpaikkaa. Runoilija Uuno Kailas vieraili Rantatiellä vuonna 1925 ja kirjoitti runon mökin vieraskirjaankin.

Taidemaalari Pekka Halosen hyvä ystävä runoilija Eino Leino ja Halosen lasten kotiopettaja runoilija Juhani Siljo asuivat Tuusulassa 1900-luvun alkupuolella. Halonen on tehnyt Siljosta useita piirroksia ja muotokuvia. Leino seurusteli runoilija L. Onervan kanssa vuosina 1908–09.

Erkkolan näyttelyssä on esillä kirjailijamuotokuvia etenkin WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelmasta, mutta myös muista julkisista ja yksityisistä kokoelmista. Kuvanveistäjä Essi Renvall sai suurtilauksen tehdä muotokuvat WSOY:n kirjailijoista vuonna 1942.

Erkkola

Erkkola on runoilija J. H. Erkon (1849–1906) vuonna 1902 valmistunut taiteilijakoti ja nykyinen museokohde Tuusulan Rantatiellä. Kansallisromanttisen hirsihuvilan on suunnitellut Pekka ja Antti Halonen. Erkkolan naapurissa sijaitsee Aleksis Kiven kuolinmökki, joka on avoinna yleisölle kesäkaudella.

Lisätiedot

Taiteilijakoti Erkkola on avoinna touko-elokuussa tisu ja syysjoulukuussa kesu. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. 

Liput 6/4/2 €, Museokortti, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. 

Erikseen tilattavat opastukset 40€ + sisäänpääsymaksu. Opastusten varaus etukäteen sähköpostitse erkkola@tuusula.fi tai puhelimitse 040 314 3471.
Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 15.

Lisätiedot www.erkkola.fi