Tyyliteltyjä kansallismaisemia Halosenniemessä

Tyyliteltyjä kansallismaisemia Halosenniemessä

Vieraile taidemaalari Pekka Halosen taiteilijakodissa ja tutustu näyttelyyn Myllykylän sinisilmäinen ja valkotukkainen – Maija Halonen 150 vuotta 25.1.–23.4.2023.

Pekka Halosen puolison Maija Halosen (os. Mäkinen, 1873–1944) syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta tammikuun alussa 2023. Halosenniemen näyttelyssä ”Myllykylän sinisilmäinen ja valkotukkainen – Maija Halonen 150 vuotta” on esillä Pekka Halosen maalauksia pariskunnan yhteiseltä elämäntaipaleelta. Maisemamaalausten ja perhekuvien lisäksi näyttelyssä esitellään Maijan elämää kahdeksanlapsisen perheen äitinä, puutarhurina, pianistina, kielenkääntäjänä ja tekstiilisuunnittelijana. Hän oli monitaitoinen nainen, joka nautti haasteellisesta elämästään taiteilijan puolisona.

Haloset muuttivat Tuusulaan vuonna 1898. Oma koti, Halosenniemi, valmistui vuoden 1902 lopulla. ”Kun sitten rakensimme oman kotimme tänne Tuusulaan, jonka taiteilijasiirtolan kanta-asukkaita olemme, alkoi monipuolisesti antoisa elämä taiteilijaystäviemme parissa, joiden kanssa naapureina olemme saaneet elää läheisessä hedelmällisessä kosketuksessa.” Maija Haloselle alkoi uusi aika taiteilijakodin emäntänä.

Maija Halonen muistelee elämäänsä taaksepäin 1930-luvulla: ”…ihaninta on ollut, että mieheni elämäntyö on antanut minulle käsityksen siitä hiljaisesta kauneudesta, joka kätkeytyy luontoon. Kauneuden tajuamiskyky on mielestäni niin kallisarvoinen omaisuus, että sen rinnalla kaikki talot ja tavarat eivät ole mitään.”

Halosenniemi

Taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallisromanttinen ateljeekoti Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Nykyisin Halosenniemi toimii taidemuseona, joka kertoo Pekka Halosen taiteesta, hänen elämäntyöstään ja ystävistään, jotka loivat maineikkaan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön. Museon erikoisnäyttelyt esittelevät Pekka Halosen taidetta yhdistäen sitä hänen aikalaistensa ja myöhempien aikakausien tuotantoon.

Lisätiedot

Halosenniemi on auki loka-huhtikuussa ti–su 12–17 ja touko–elokuussa ma–su 10–17. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. Yleisöopastukset kesäkeskiviikkoisin klo 14 sekä sunnuntaisin klo 13 suomeksi ja klo 14 englanniksi.
Liput 10/8/4 €, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, Museokortti.

Erikseen tilattavista opastuksista listätietoja www.halosenniemi.fi/opastukset . Opastus varataan etukäteen sähköpostitse halosenniemi@tuusula.fi tai puhelimitse 040 314 3466. Lisätiedot www.halosenniemi.fi