Tyyliteltyjä kansallismaisemia Halosenniemessä

Tyyliteltyjä kansallismaisemia Halosenniemessä

Vieraile taidemaalari Pekka Halosen 120 vuotta täyttävässä taiteilijakodissa ja tutustu näyttelyyn Soiva Halosenniemi 11.10.2022–15.1.2023.

Tuusulanjärven rannalla sijaitseva Pekka Halosen taiteilijakoti Halosenniemi täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Juhlavuoden huipennukseksi on suunniteltu näyttely, johon muusikot ovat valinneet Pekka Halosen maalauksia Halosenniemen taidekokoelmista ja joihin he ovat säveltäneet ja sanoittaneet omat kappaleensa. Uudet musiikkikappaleet soitetaan maalausten läheisyydessä.

Halosenniemessä on musiikki soinut aina. Pekka Halosta klassinen musiikki rentoutti maalatessa, viulua soitti veli ja kotikonsertteja järjestettiin Tuusulan Rantatien taiteilijanaapureiden voimin. Jo tuolloin kuva- ja säveltaiteet olivat harmoniassa Halosenniemessä, jonka perintöä Soiva Halosenniemi -näyttely jatkaa.

Näyttelyn musiikilliset teokset lähtevät Erja Lyytisen, Lasten Hautausmaan, Laineen Kasperin, Emmi Schwartzin, Anna Inginmaan ja Viikatteen kynistä. Musiikkityylit vaihtelevat klassisesta musiikista bluesin, jazzin ja räpin kautta raskaampaan rokkiin. Teosvalinnoissa ja sanoituksissa vilahtelevat assosiaatiot muun muassa luonnosta, ihmisyydestä, unesta ja armollisuudesta.

Näyttelyn tarkoitus on myös tuottaa uusia tulkintoja Pekka Halosen maalauksista sävel- ja sanataiteen keinoin. Monitaiteellisella tulkinnalla pyydetään katsojaa pysähtymään hetkeksi taiteiden äärelle ­– moniaistisuus voi ilostuttaa, hämmästyttää, virkistää, saada unelmoimaan tai rentouttaa – tunteiden kirjo on tässä näyttelyssä katsojan työkalupakki. Musiikin ja kuvataiteen yhteisvoimalla halutaan sekä muistuttaa talon monitaiteellisista perinteistä, että taiteen voimasta ja tarpeesta tässä ajassa.

Halosenniemi

Taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallisromanttinen ateljeekoti Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Nykyisin Halosenniemi toimii taidemuseona, joka kertoo Pekka Halosen taiteesta, hänen elämäntyöstään ja ystävistään, jotka loivat maineikkaan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön. Museon erikoisnäyttelyt esittelevät Pekka Halosen taidetta yhdistäen sitä hänen aikalaistensa ja myöhempien aikakausien tuotantoon.

Lisätiedot

Halosenniemi on auki loka-huhtikuussa ti–su ja touko–elokuussa ma–su. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. Yleisöopastukset kesäkeskiviikkoisin klo 14 sekä sunnuntaisin klo 12 suomeksi ja klo 14 englanniksi.
Liput 10/8/4 €, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, Museokortti.

Erikseen tilattavista opastuksista listätietoja www.halosenniemi.fi/opastukset . Opastus varataan etukäteen sähköpostitse halosenniemi@tuusula.fi tai puhelimitse 040 314 3466. Lisätiedot www.halosenniemi.fi