Välimeren tunnelmia Järvenpään taidemuseossa

Välimeren tunnelmia Järvenpään taidemuseossa

Matkusta merellisiin tunnelmiin kesänäyttelyssä Tyven meri, turkoosi taivas – Venny Soldan-Brofeldt & Hugo Backmansson. Saatavilla myös teemaopastus Venny, Hugo ja meri.

 

Järvenpään taidemuseossa on kesällä 2021 esillä näyttely Tyven meri, turkoosi taivas – Venny Soldan-Brofeldt & Hugo Backmansson. Näyttely keskittyy Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) ja Hugo Backmanssonin (1860-1953) maalaamiin merellisiin tunnelmiin niin Hangosta kuin Pohjois-Afrikasta. Molemmat taiteilijat kuvasivat merta ja taivasta sen lukemattomissa eri väreissä. Soldan-Brofeldtin taiteessa näkyi suomalainen rannikkomaisema ja Backmanssonin töissä välkehtivät Marokon taivaan alla tehdyt hiekkarannat ja kaupunkinäkymät.

Taistelumaalariksi Pietarin taideakatemiasta valmistunut Backmansson vieraili ensimmäisen kerran Tunisiassa 1898 ja asui Marokon Tangerissa useamman vuoden ajan 1907–1910. Päiväntasaajan valo, voimakkaat varjot ja heleät värit tulivat tunnuksenomaisiksi ja pysyviksi aiheiksi hänen tuotantoonsa. Meren äärellä kasvaneelle Soldan-Brofeldtille meriaiheista muodostui keskeinen teema. Maalausten värimaailma kirkastui meren äärellä ja monissa tauluissa voi nähdä taiteilijan vapauden kaipuuta symboloivia liiteleviä lintuja. Heidän teoksensa voivat nostaa tässä ajassa esille kysymyksiä siitä, mistä löytyy itse kullekin rauhoittava paikka ja mikä on suhteemme mereen tänä päivänä?

Järvenpään taidemuseo

Järvenpään taidemuseossa on esillä monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden, joissa on esillä kokoelmataiteilijoiden taiteen lisäksi myös muiden taiteilijoiden töitä. Näyttelyihin liittyy aina laaja oheisohjelma työpajoineen, luentoineen ja konsertteineen. Järvenpään taidemuseon kokoelmat koostuvat Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Venny Soldan-Brofeldtin ja Eero Järnefeltin töistä.

Lisätiedot

Näyttely Tyven meri, turkoosi taivas – Venny Soldan-Brofeldt & Hugo Backmansson on esillä Järvenpään taidemuseolla 29.8. 2021 saakka. Järvenpään taidemuseo on avoinna touko-elokuussa ti–su, syys–huhtikuussa ke–su. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat kohteen verkkosivuilta. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.
Liput 7/6/4 €, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Teemaopastuksen Venny, Hugo ja meri hinta on 40€ /ryhmä + sisäänpääsymaksut. Opastus varataan etukäteen sähköpostitse taidemuseo@jarvenpaa.fi tai puhelimitse 0403153881.
Lisätiedot www.jarvenpaantaidemuseo.fi